Crucea lui Hristos mereu prezentă în viaţa Comunităţii

Troiţele… aceste exponate ale artei ţărăneşti, vechi mostre de spiritualitate românească le întâlnim azi atât la sat cât şi la oraş.

Potrivit credinţei creştin-ortodoxe, troiţele se construiesc la intersecţiile drumurilor pentru binecuvântare. Crucea are un rol important în viaţa credincioşilor pentru binecuvântarea şi sfinţirea omului atât în viaţa aceasta pământească cât şi dincolo de ea.
Sfinţirea unei troiţe este un moment important în viaţa comunităţii. De obicei, sfinţirile se oficiază la ora prânzului, sâmbăta, duminica sau într-o zi de sărbătoare, de preotul satului sau de un sobor de preoţi.

  • În data de 27 octombrie, într-o zi frumoasă de toamnă, în sfânta zi de sărbătoare, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ne-am adunat într-un număr restrâns pentru sfinţirea troiţei împreună cu un sobor de preoţi de la Mănăstirea Crişan cât şi din satele învecinate Ribiţa, Crişan şi Ţebea.
Troita_1 Troita_2 Troita_3

 

Troiţa este amplasată pe drumul naţional 76 la intersecţia cu drumul judeţean 760 care face legătura cu Comuna Ribiţa.

Troita_4

 

Troiţa Sfântă a fost ridicată spre slava lui Dumnezeu şi spre folosul sufletesc al credincioşilor zărăndeni cu sprijin primit din partea Atelierelor Centrale Crişcior, Drumurilor Naţionale, Primăria Comunei Ribiţa, Ionel Şandru şi Gheorghe Morar şi s-a sfinţit de către preoţii Mănăstirii Crişan în timpul Arhipăstoririi P.S. Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei în anul Mântuiri Domnului 2015.