Troița de la Ribița

  • Troita a fost ridicată în memoria răsculaților de la 1784

Troița se găsește amplasată la intrarea în satul Ribița și a fost realizată în anul 1934, la Zlatna, fiind una dintre cele 12 troițe amplasate în locurile reprezentative pentru evenimentele Răscoalei de la 1784.

Răscoala țăranilor români conduși de Horea, Cloșca și Crișan a constituit cel mai important eveniment din istoria Transilvaniei. Momentele principale ale răscoalei, care au marcat izbucnirea, desfășurarea și înfrângerea răscoalei s-au desfășurat în Zarand, la Brad, Mesteacăn, Curechiu, Crișcior, Ribița și Mihăileni. În anul 1934, la împlinirea a 150 de ani de la răscoală, profesorii Liceului „Avram Iancu” au obținut aprobarea prefecturii județului Hunedoara pentru ridicarea a 10 troițe din piatră, pe locul unde au avut loc cele mai importante acțiuni ale răsculaților. Troițele au fost realizate în cadrul Școlii de pietrari din Zlatna. Întrucât la asaltul asupra curților nemeșești din Ribița au căzut morți primii 7 țărani, aici s-a stabilit ridicarea uneia dintre troițe care să amintească de jertfa lor. Troița a fost amplasată la bifurcarea șoselei Ribița și Crișan.

            Pe Troiță a fost săpat următorul text: „Revoltați peste măsură de suferințele îndurate, răsculații, la 28 octombrie [3 noiembrie] 1784 sub conducerea lui Marcu Gheorghe Crișan au făcut praf și cenușe curțile nemeșești din Ribița. Aici s-a prăbușit puterea familiei Ribiczei, stăpânitorii Zarandului, urmașii maghiarizați ai voievodului Ladislau, ctitorul Mănăstirii ortodoxe de la a[nul] 1412 [1417] din Ribița”.