Omagiu lui Crişan

În zilele de 10 și 11 octombrie 2015, în satul Crișan din comuna Ribița s-au desfășurat o serie de manifestări cultural-artistice menite să aducă în atenția opiniei publice eroii neamului nostru, jertfa lor, dar mai ales a aceluia care s-a născut în satul Crișan și a fost unul dintre cei trei conducători ai Răscoalei de la 1784.

DSC01148 DSC01152 DSC01157

Sub titlul ”Omagiu lui Crișan”, s-au desfășurat următoarele activități:

Sâmbătă, 10 octombrie 2015, la Căminul Cultural Crișan a avut loc un simpozion cu titlul ”Eroul nostru, Crișan”, simpozion organizat de Asociația ”Gheorghe Crișan” în colaborare cu Primăria Comunei Ribița. Au vorbit despre eroul Crișan, Magdalina Nistor, președintele asociației, Stoica Nicolae și alți paticipanți la simpozion. A fost organizată de asemenea, o expoziție de carte având ca temă Răscoala de la 1784.

De la orele 16, la terenul de fotbal de la Crișan s-au desfășurat întreceri sportive.

Duminică, 11 octombrie 2015, manifestarea de la Casa Memorială Crișan a început cu depunerea de coroane la bustul eroului Crișan, urmată de o slujbă religioasă de pomenire.

DSC01266

  • Prof. dr. Ioachim Lazăr a descris apoi celor prezenți, întreaga desfășurare a Răscoalei de la 1784 și rolul important pe care Crișan l-a avut în declanșarea ei, precum și în strategia de luptă adoptată de grupurile de iobagi răsculați.
  • Domnul primar al comunei Ribița, Faur Ioan, a premiat două familii din satul Crișan, care în acest an împlinesc 50 de ani de căsătorie. De asemenea, a înmânat diplome de excelență membrilor Consilului Local Ribița, mulțumindu-le pentru întreaga activitate și pentru sprijinul acordat de-a lungul mandatelor sale.
  • Elevii Școlii Primare ”Vlaicu Bârna” din Crișan și ai Școlii Gimnaziale Pr. Iosif Comșa” din Ribița au prezentat un reușit program artistic cu temă național-patriotică. Versurile recitate de copii și cântecele lor patriotice au încântat asistența.

DSC01362

Manifestarea s-a încheiat în curtea Căminului Cultural Crișan, unde Ansamblul Artistic Profesionist ”Crișana”, condus de directorul Leontin Ciucur, a prezentat un spectacol folcloric de excepție în fața unui public entuziast.